Bekijk alle rondleidingen hier

Mijn rondleidingen zijn in principe privé. Voor de kennismakingstour te voet of op de fiets is het wel mogelijk om bij een groepje aan te sluiten. Neemt u contact met me op voor meer informatie.

Voor het eerst in Florence

Voor wie Florence voor het eerst bezoekt…..de kennismakingstour te voet
We maken een wandeling langs de belangrijkste historische gebouwen zoals de Dom, het stadhuis (Palazzo Vecchio), de beroemde middeleeuwse brug Ponte Vecchio, de ordekerken van de Franciscanen en Domenicanen nl. de Santa Croce en de Santa Maria Novella en de kerk OrsanMichele, de vroegere graansilo van de stad. Vele fascinerende persoonlijkheden die in Florence gewoond en gewerkt hebben, komen aan de orde: Dante, Leonardo da Vinci, Michelangelo. U zult horen waarom Leonardo en Michelangelo zo’n hekel aan elkaar hadden…

Bijzondere en verrassende plekjes

Voor wie de stad al een beetje kent en op zoek is naar bijzondere en verrassende plekjes…
We wijken af van de platgetreden paden en bekijken een authentiek stukje Florence.  We bezoeken de oude arbeiderswijken Santa Croce en Santo Spirito, waar het echte Florentijnse leven zich afspeelt en waar u nog locals aantreft. Hier vindt u levendige steegjes met werkplaatsen en ambachten die een heel andere kijk geven op de stad. Een overwachte invalshoek van Florence die u verbaasd zal doen staan.

Boottocht over de Arno

Voor wie even wil bijkomen van de drukte in de stad…
Na een bezoek aan het hectische centrum is het heerlijk om in een bootje te stappen en te varen over de Arno. De sfeer is heel relaxed en de prachtige paleizen en kerken glijden aan je voorbij. Tevens een unieke kans om de 14e eeuwse Ponte Vecchio van heel nabij te bekijken. We varen er namelijk onderdoor. De antieke boten zijn laag en plat en lijken een beetje op de Venetiaanse gondels. Ze behoorden toe aan de Renaioli, de mannen die vroeger de rivierbedding uitbaggerden en het zand op de oever deponeerden. De reden dat men deze boten gebruikt is dat de Arno op sommige plaatsen maar drie meter diep is, en dat je er niet met diepliggende boten kunt varen. De boottocht duurt ongeveer drie kwartier.

Rondleiding boeken?

Kennismakingstour op de fiets

Voor wie Florence voor het eerst bezoekt… de kennismakingstour op de fiets
De meest dynamische manier om kennis te maken met Florence is fietsen. Fietsen in Florence heeft als voordeel dat je een groter gebied kunt bestrijken dan wanneer je te voet gaat. Kriskras fietsend door de steegjes krijg je een prachtig overzicht van de stad. Van highlights tot afgelegen marktjes en oude stadspoorten; de hele stad komt binnen handbereik. We huren de fietsen bij een fietsverhuurbedrijfje midden in de stad en gaan daar van start met een prachtige tocht. U kunt natuurlijk ook uw eigen fiets gebruiken.

Met kinderen

Voor wie er in Florence met de kinderen op uit wil…
Florence is een aantal jaren geleden door Tripadvisor uitgeroepen tot de leukste stad van Europa om met kinderen te bezoeken. Er zijn tal van mogelijkheden om een bezoek aan Florence voor de kinderen onvergetelijk te maken. Er zijn veel anekdotes te vertellen en dingen te bekijken die kinderen aanspreken.  De talrijke standbeelden in de stad zijn een grote bron van inspiratie. Bij een bezoek aan het museum van het Florentijnse huis krijgen de kinderen een idee hoe een rijke koopmansfamilie vroeger leefde. Ook de toren van het stadhuis beklimmen is altijd een groot succes. Maar voor deelnemers van alle leeftijden is een bezoekje aan de lekkerste gelateria van de stad een van de grootste attracties.

Wandeling in de Boboli tuinen

Voor wie houdt van Italiaanse tuinen…
Een wandeling in de Boboli tuinen is dan voor u de aangewezen rondleiding. De tuinen zijn aangelegd in de 16e eeuw in opdracht van de Spaanse Eleonora van Toledo, vrouw van de hertog Cosimo I. Zij en haar kinderen leden aan tuberculose en daarom was een hertogelijke tuin achter hun residentie, het Pitti paleis, onontbeerlijk.
Het is een feest om te wandelen over de lange paden en lanen aangeplant met eeuwenoude cypressen en steeneiken. Overal zijn fonteinen, vijvers en grotten, en er staan tientallen beelden. Weinig bloemen, dat is kenmerkend voor Italiaanse tuinen. De Boboli tuinen omvatten 40 hectaren en is een van de belangrijkste voorbeelden van Italiaanse tuinen ter wereld. Boboli is de naam van de heuvel waarop de tuin is aangelegd. Een goede conditie is daarom een vereiste…

Naar musea

Voor wie de wereldberoemde musea van Florence wil bezoeken…
Een rondleiding in een van de vele musea die Florence rijk is. De bekendste zijn: het Uffizi met zijn 45 zalen Italiaanse en buitenlandse meesters en de Accademia waar de originele David staat van de Florentijnse Renaissance kunstenaar Michelangelo. Verder mag je het pas heropende Dommuseum niet missen, het Palazzo Vecchio (stadhuis) met zijn prachtig gedecoreerde zalen, en het Palazzo Pitti met aansluitend een bezoek aan de Boboli tuinen. Naast deze grote musea is er een schat aan kleinere musea en kerken die minder bekend zijn maar zeer de moeite waard. Ik leid u graag rond en reserveer, indien nodig, de kaartjes.

Dan Brown

Voor wie ‘Inferno’ van Dan Brown gelezen heeft…
In een van zijn recente romans, Inferno, zet de Amerikaanse auteur Dan Brown Florence in het zonnetje. Professor Langdon maakt een halsbrekende tocht door de geheime gangen en vluchtwegen van de stad. Heeft u het boek gelezen of de film gezien en wilt u met eigen ogen aanschouwen waar Langdon voorbij kwam, dan neem ik u mee op een Inferno tour. We bezoeken het Palazzo Vecchio, en wandelen langs de Boboli tuinen, de Doopkapel en de gang van Vasari. Natuurlijk is er ook ruimschoots aandacht voor de Florentijnse dichter Dante, door wie Dan Brown geïnspireerd is.

Street Food Tour

Ze zijn in de hele wereld bekend, de Toscaanse hapjes: wie kent de bruschetta, stukjes brood met tomaat en olijfolie, en crostini, stukjes brood met leverpaté, niet,? Leverpaté stamt overigens uit de tijd van de
Etrusken: men voorspelde de toekomst aan de hand van de lever van een offerdier. en maakte vervolgens paté van al die overgebleven levers. De Toscaanse keuken is een boerenkeuken. Daarom verwerkt men in veel
gerechten oud brood. Zo is er de pappa al pomodoro (broodpap), de ribollita (lett. ‘telkens opnieuw gekookte’ pap van brood, zwarte kool en witte bonen) en de panzanella (broodsalade met ui, tomaat en witte azijn). En dan niet te vergeten de trippa of lampredotto, een typisch Florentijns gerecht dat in het Nederlands pens heet. Wij Nederlanders zijn daar eigenlijk niet zo dol op, maar het is de moeite van het proberen waard. Voor de liefhebber: al deze hapjes zijn uitstekend te combineren met een glas locale rode wijn, de Chianti! Een street food tour is een ideale afsluiting van een stadswandeling.