Aperol Spritz is op het moment de koning van de cocktails in Italië, daarover is iedereen het eens. Maar de meningen zijn verdeeld over wie dat sprankelende drankje nou precies heeft uitgevonden.

Vaak worden de Venetianen beschouwd als de uitvinders. Al heel vroeg, rond 1500, dronken de arbeiders in de Arsenale waar de schepen gebouwd werden, witte wijn verdund met spuitwater. Gezien de naam is het echter waarschijnlijker dat de Spritz is uitgevonden, weliswaar in Venetië, maar door de Oostenrijkers, toen die de provincie Veneto bezet hadden aan het begin van de 19e eeuw. Zij vonden de Venetiaanse witte wijnen te sterk en vroegen de waard om er water met prik bij te spuiten, oftewel te spritzen zoals zij dat in het Duits noemden. Witte wijn met spuitwater was in ieder geval de eerste versie van het beroemde drankje. Die versie is in de loop van de tijd vaak veranderd, tot de huidige twee soorten Spritz die wij kennen: gemaakt met Aperol, gewoonte uit Padua of met Bitter zoals gebruikelijk in Venetië. De officieel  erkende versie is gemaakt van Prosecco, Aperol en een scheutje Soda. Als alternatief voor de Aperol kan Campari, Cynar of Select worden toegevoegd.

Wat er ook in zit, het vrolijk gekleurde, frisse drankje met de Duitse naam is het symbool geworden van de Italiaanse levensstijl en levenslust. Het is de trots van het Made in Italy. Er is zelfs een nationale Spritzdag uitgeroepen: 1 augustus, dus midden in de zomer wanneer er ontelbare glazen Spritz geconsumeerd worden.