Het Uffizi in Florence is het grootste schilderijenmuseum van Italië. Onlangs zijn er weer 12 nieuwe zalen geopend met 255 schilderijen. Waar komen deze nieuwe werken vandaan?

De Medici stonden bekend om hun grote passie voor kunst. En om hun verzamelwoede. Kardinaal Leopoldo de’ Medici had in de 17e eeuw een briljant idee en begon zelfportretten van kunstenaars te verzamelen. Die collectie werd alsmaar groter en omvat inmiddels 2000 werken waaronder schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken en zelfs een portret gemaakt met legosteentjes. Daarmee is het de grootste collectie zelfportretten ter wereld.

De muren van deze nieuwe zalen op de eerste verdieping zijn rozerood. Die kleur verwijst naar de kardinaalskleding van de stichter van de collectie. De portretten hangen ook hier, net als in de overige zalen van het museum, in chronologische volgorde.

Een gedeelte van deze portretten was al eerder tentoongesteld in de zogenaamde gang van Vasari, de rest komt uit de depots. Die gang is de nog steeds bestaande privégang van de Medici die loopt van het Uffizi over de Ponte Vecchio naar het Pitti paleis. Maar de openingstijden waren beperkt en de kosten van de kaartjes huizenhoog. De werken zijn uit de gang gehaald en naar het museum verplaatst. Ze zijn nu dus eindelijk voor iedereen toegankelijk en zeer de moeite waard om te bezichtigen.