Dantedì betekent een hele dag alleen voor Dante. Dante is de Florentijnse dichter die met zijn ‘Divina Commedia’ Italië een identiteit heeft gegeven. Hij is het symbool van de Italiaanse cultuur in de wereld.

Daarom vond de journalist Paolo di Stefano dat Dante een Dantedag verdiende. Net als in Ierland, waar 16 juni, de zogenaamde Bloomsday, gewijd is aan James Joyce. Diens boek ‘Ulixes’ speelt zich af op 16 juni.

Vorig jaar heeft dan ook de Italiaanse minister van cultuur de Dantedì in het leven geroepen, en wel op 25 maart. Waarom net op die dag? Volgens de geleerden is op 25 maart van het jaar 1300 de reis van Dante richting onderwereld begonnen.

Dit jaar is het ook nog eens het 700 ste sterfjaar van Dante. Hij overleed in Ravenna in het jaar 1321. In Florence, Verona en Ravenna, de steden waar Dante heeft geleefd, zijn online activiteiten georganiseerd. Maar ook in de rest van Italië en in de hele wereld is Dante herdacht.

Eigenlijk was 25 Maart altijd al een belangrijke dag voor de stad Florence. Tot 1750 begon op 25 maart het Florentijnse Nieuwjaar. Ook dat feit wordt nog steeds herdacht met processies en concerten. Dus dat is dubbel feest op 25 maart: Dantedì en Nieuwjaarsdag.