Volgens een legende hield Andrea del Verrocchio, Leonardo’s leermeester, op met schilderen omdat zijn leerling Leonardo da Vinci hem overtrof. Maar of het waar is?

Dit jaar is het 500ste sterfjaar van Leonardo da Vinci. Een goede aanleiding om het genie uit Vinci weer eens in het zonnetje te zetten. In Florence doet men dat met een tentoonstelling gewijd aan zijn leermeester Andrea del Verrocchio.

Andrea del Verrocchio was in 1469, het jaar dat de notaris Piero da Vinci zijn zoon Leonardo bij hem in de leer deed, een van de belangrijkste kunstenaars van Florence. Het neusje van de zalm, waaronder Botticelli, Perugino en Ghirlandaio behoorde tot zijn leerlingen. In zijn werkplaats hielden hij en zijn talrijke leerlingen zich bezig met tekenen, schilderen, beeldhouwen en bronsgieten Uitwisseling van ideeen en samenwerken waren de twee pijlers van zijn leerschool . Een prachtig voorbeeld hiervan is het beeldhouwwerk ‘de dame met het bosje bloemen’ van Andrea en de studietekening van de handen van het beeld door Leonardo.

Leonardo was knap, met blond haar en lichte ogen. Het schijnt dat hij model heeft gestaan voor een gebeeldhouwde David van zijn leermeester. Het is een legende, net zoals het eerder genoemde stoppen met schilderen van Andrea del Verrocchio door toedoen van Leonardo. Dat het niet waarschijnlijk is, blijkt uit de pracht van de tentoon-gestelde kunstwerken die Andrea’s grote talent tonen. Tot 14 juli 2019 in het Strozzi paleis in Florence.