‘Attenti al lupo’ is de titel van een beroemd Italiaans lied gezongen door Lucio Dalla, ‘pas op voor de wolf’. Het doet denken aan het sprookje van roodkapje en de boze wolf. Daar moet je wel aan denken als je de 100 wolven ziet die dreigend oprukken op twee pleinen in het centrum van Florence. Het is een eigentijds kunstwerk gemaakt door de Chinese kunstenaar Liu Ruowang.

De beesten zijn gemaakt van ijzer en wegen elk 280 kg. Ze staan voor het Pitti paleis en het weeshuis. Dat is niet toevallig gekozen. Het zijn twee gebouwen die de harmonie van de Renaissance symboliseren. Overigens waren we tijdens de lockdown eraan gewend geraakt dat dieren van het platteland terugkwamen naar de uitgestorven steden.

Het lijkt een troep wolven die de mensen bedreigt. Maar zijn wolven wel zo gevaarlijk? De kunstenaar doelt op iets anders. Het is de reactie van de natuur op het roofdierachtige gedrag van de mens, die het evenwicht in de natuur verstoort en onherstelbare schade aanricht. Het is een appel’ om onze planeet te redden, nu het nog kan. De cultuur kan daarvoor een mooi uitgangspunt zijn. De wolven van Liu Ruowang zijn een schot in de roos. Laten we hopen dat de wolven in de toekomst niet meer bang hoeven te zijn voor de mensen.