Er wordt al jaren door wetenschappers op gehamerd dat er bomen moeten worden geplant in de strijd tegen de klimaatverandering. Bomen planten waar dat nodig is. En wel langs drukke straten, ringwegen en parkeerplaatsen. Dus op die plekken waar de concentratie van smog en fijnstof het grootste is en een gevaar vormt voor de volksgezondheid. En ook op plaatsen in de stad waar veel asfalt te vinden is, en daardoor in de zomer de hitte ondraaglijk wordt. Zodat de bomen kunnen bijdragen aan de daling van de temperatuur.

Men is er onlangs mee begonnen in Florence. ‘Meer groen minder cement, meer schaduw minder hitte’ is het motto. Over een afstand van 2 km in 5 verschillende wijken worden 176 nieuwe bomen geplant, op basis van kleur, ecologische waarde en herkomst, waaronder eiken, perenbomen, esdoorns en ginkgo biloba’s. Er zullen ook meer groene zones en parken worden aangelegd met heggen, struiken en bloemperken. Het streven is om de 24 vierkante meter groen die nu ter beschikking staat van elke Florentijn te verhogen tot 30. Het gaat om een investering van in totaal 2,3 miljoen Euro, waaronder ook Europese fondsen.

Ook op de piazza Mentana in het historische centrum van Florence, zullen 4 Ginkgo Biloba’s en een aantal struiken geplant worden. Tot grote vreugde van de toeristen die in de zomer, zuchtend onder de hitte, wanhopig op zoek zijn naar een schaduwplekje. Ze zullen even geduld moeten hebben. Het zal zeker nog een jaar of tien duren eer de bomen hoog genoeg zijn om voor schaduw te kunnen zorgen.