We zitten midden in een hittegolf. Wat is dan een beter tijdverdrijf dan een ijsje eten? In Florence vind je naast alle bekende smaken een ijssoort met een vreemde naam: BUONTALENTI

Bernardo Buonacorsi, bijgenaamd Buontalenti, was een veelzijdig Florentijns kunstenaar uit de 16e eeuw. Hij was werkzaam als architect, beeldhouwer en schilder en was tevens bekend vanwege zijn grote creativiteit. Daarom werd hij geregeld aangesteld om banketten te organiseren voor Italiaanse en buitenlandse gasten aan het hof van de Medici.

Ter gelegenheid van hoog Spaans bezoek kreeg hij van de Hertog Cosimo op een dag opdracht om de gasten versteld te doen staan met zijn culinaire hoogstandjes. Hij vond een nieuw ijsdessert uit op basis van melk, honing, eigeel en zoete wijn. De melk en het eigeel zorgden voor de fluwelen smaak van het ijs, zoals we die nu nog kennen. Het was zo’n groot succes dat zijn naam voor altijd aan dit gerecht verbonden is: ‘crema fiorentina ‘ of ‘gelato Buontalenti’.

Sinds 1969 is Buontalenti ijs weer te krijgen in Florence. De Florentijnse ijssalon Badiani heeft toen bij een wedstrijd een nieuwe versie van Buontalenti ijs uitgevonden, Als je echt Florentijns ijs wilt proeven is de keuze dus niet zo heel moeilijk. Sterker nog, een bezoek aan Florence is niet compleet zonder een ‘Buontalenti’ ijsje.