Dario Nardella, de burgemeester van Florence, gaat de wereld rondreizen op zoek naar Maecenassen die de stad financieel willen bijstaan. De gemeentekas is leeg door toedoen van het coronavirus en het daaruit voortkomende wegblijven van toeristen.

De uitbraak van het virus heeft weer eens aan het licht gebracht hoezeer de stad afhankelijk is van de inkomsten van het toerisme. Dat wisten we natuurlijk al lang. Maar als de stadsverlichting niet meer overal kan branden wegens geldtekort, (het deficit is inmiddels 200 miljoen Euro), wordt het tijd om oplossingen te gaan zoeken. Het verzoek om geld aan Rome heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Daarom gaat Nardella nu steun vragen aan alle kunstliefhebbers ter wereld. Tevens wil hij een poging doen om van Florence weer een ‘normale’ stad te maken waar toerisme niet de enige vorm van leven is in het centrum. Dat wil zeggen: meer locale bewoners, meer ondernemingen, universiteitsgebouwen en banken die de afgelopen jaren gedecentraliseerd zijn. En minder AirBnB. Ook wil hij de enorme aantallen groepen die in een paar uur tijd door de stad gesleept worden, terugdringen. Zoals bijvoorbeeld de duizenden dagjestoeristen van de cruiseschepen uit Livorno.

De slogan van de burgemeester is ‘Funding the Renaissance’. Laten we hopen dat zijn tocht een succes wordt en dat het inderdaad een ‘wedergeboorte’, een tweede Renaissance zal zijn.