Geen schrijver wordt in Italie zo vaak genoemd als de Middeleeuwse dichter Dante. Hij is nog steeds razend populair. Dat blijkt ook uit het feit dat hij in 2021, in zijn 700ste sterfjaar, persoon van het jaar is geworden.

Iedere Italiaan komt in zijn leven wel een keer met Dante in aanraking. Al was het alleen maar op de middelbare school, waar Dante’s beroemde werk ‘la Divina Commedia’ verplichte literatuur is. Het is geen boek dat je zomaar kunt lezen. Zowel de taal als de inhoud zijn moeilijk, je hebt er veel uitleg bij nodig.

Het is geschreven in dichtvorm in het Toscaanse dialect. Dante vertelt ons hoe zijn reis door de hel, de louteringsberg en het paradijs verloopt. De hel is het onderhoudendste en bekendste deel, de meeste Italianen kunnen er wel stukjes uit citeren. Geen Dante zonder Beatrice. Zij was zijn grote liefde en de Muze die hem inspireerde om de Commedia te schrijven. hoewel hij haar waarschijnlijk maar twee keer in zijn leven heeft ontmoet.

Dante is in heel Italie geliefd, maar nog het meest in Florence. Ofschoon Dante het toendertijd niet zo op Florence had staan. Hij was er geboren maar moest de stad verlaten om politieke redenen en mocht nooit meer terugkomen. Hij was er verbitterd door. Zijn stoffelijke resten zijn nog steeds in Ravenna, waar hij is overleden. En dat is dan de frustratie van de Florentijnen, dat ze er in 700 jaar niet in geslaagd zijn om Dante terug te brengen naar Florence. De stad Ravenna weigert zijn resten terug te geven.