Er is maar één zaak in Florence, waar ondanks de coronacrisis lange rijen staan. En dat is ‘All’Antico Vinaio’ in de via dei Neri. Waarvoor zijn mensen bereid om een uur in de rij te staan? Voor belegde broodjes.

 De eigenaars hadden aanvankelijk 1 zaak in de via dei Neri waar ze met zijn vieren werkten. Inmiddels hebben ze vier zaakjes in dezelfde straat, vlak achter het Palazzo Vecchio. Het aantal broodjes dat ze verkopen, ligt tussen de 700 en 1000 per dag. En ze hebben 80 man personeel aangenomen, allemaal jongens. Een aantal staat zelfs op straat om de rijen in goede banen te leiden.

Een logisch gevolg van de populariteit onder toeristen was dat ze Florentijnse klanten verloren. Die hadden immers geen tijd om urenlang in de rij te staan voor een broodje tijdens de lunchpauze. Daarom is er nu ook een bezorgservice, die de broodjes aan huis bezorgt.  

Het zijn eigenlijk geen broodjes, maar het is wat ze in Florence ‘schiacciata’ noemen, een voor Nederlanders niet uit te spreken woord. Het is witbrood waarover olijfolie en zout wordt gedaan voordat het gebakken wordt. Het komt heerlijk krokant uit de oven en wordt belegd met vleeswaren en pecorino, schapenkaas. Ze gaan letterlijk als warme broodjes over de toonbank.

De enige ontevreden ‘klanten’ zijn de andere winkeliers in de via dei Neri. Die zijn niet blij met de toeristen die op de stoep voor hun etalage het broodje verorberen, en vervolgens papier en etensresten achterlaten. Via dei Neri is inmiddels door de bewoners omgedoopt tot Borgo Unto, wat zoveel betekent als vettige straat.