We hebben dit voorjaar niet veel tijd gehad om van de natuur te genieten. Toen die op zijn mooist was, zaten we hier in Italie in lockdown. Nu is de lockdown versoepeld en zijn we nog net op tijd om overal in de omgeving van Florence de iris te zien bloeien.

Vraag aan een willekeurige Italiaan wat het symbool is van Florence en hij zal antwoorden ‘il giglio Fiorentino’, de Florentijnse lelie. En daarmee doelt hij op de iris. Al meer dan 1000 jaar is de iris het symbool en wapen van de stad. Je komt hem overal tegen, op de Florentijnse vlag uiteraard, maar ook op de stadsbussen, putdeksels en op de shirtjes van de plaatselijke voetbalclub Fiorentina.

De iris was ook afgebeeld op de munt van de Florentijnen. Daarom heette die munt bloemetje, fiorino in het Italiaans, florijn in het Nederlands. De gouden florijn was de sterkste en belangrijkste munt in Europa in de Middeleeuwen, hij was de dollar van die tijd.

Er is zelfs een soort botanische tuin van de iris in Florence, il giardino dell’Iris. Helaas is die tuin dit jaar maar 10 dagen geopend, tot 20 mei. Vanwege de coronacrisis.