Als je tegenwoordig als toerist wilt meetellen in Florence, dan moet je toch echt even langs de Antico Vinaio. All’Antico Vinaio: wat begon als een eenvoudige broodjeszaak in het centrum van Florence, is inmiddels uitgegroeid tot een keten van wereldformaat. Er zijn nu al meer dan 35 filialen over de hele wereld. In Rome, Napels en Milaan, maar ook in Parijs, New York en Las Vegas.

All’Antico Vinaio serveert een ‘schiacciata’. In Toscane is dat de naam voor een focaccia die in de oven wordt gebakken, en waar daarna olie en zout overheen gaat. Voordat hij de oven in gaat, wordt het deeg met de vingers ingedrukt waardoor er de typische gaten in ontstaan. Vervolgens wordt hij dik belegd met vleeswaren. De prijzen variëren van 7 tot 11 Euro.

De jonge, Florentijnse ondernemer Tommaso Mazzanti heeft de zaak slim aangepakt. Hij is van hulp in de familiezaak in de via dei Neri uitgegroeid tot hoofd van een imperium van streetfood. Hij factureert 23 miljoen Euro per jaar en heeft honderden werknemers.

De social media doen de rest. Met 300.000 fans op TikTok, 500.000 op Instagram en 400.000 op Facebook is het succes van All’Antico Vinaio gegarandeerd. Het is niet moeilijk om een Antico Vinaio te vinden in de stad want alleen al in Florence zijn er inmiddels 8 filialen. Je moet alleen een beetje geduld hebben, want de rijen zijn eindeloos lang.