Er wordt druk gewerkt aan twee nieuwe tramlijnen in het centrum van Florence, en wel de lijnen 2 en 3 die ook over het stationsplein geleid worden.

Daardoor is er op het plein voor het treinstation Firenze Santa Maria Novella een woud van zwarte paaltjes uit de grond gestampt, die dienen voor het leveren van de stroom. Naast alle nieuwe leidingen en stoplichten niet bepaald een mooi gezicht. De oude pijnbomen die zorgden voor een beetje groen in de toch al zo groenarme stad, zijn gekapt. Het resultaat is bedroevend en heeft geleid tot een golf van protest. Het stationsgebouw en het plein ervoor, in de jaren 30 ontworpen door de bekende Italiaanse architect Michelucci, komen niet meer uit de verf.

Kon dat niet beter? De superintendent van culturele zaken zoekt naar oplossingen. De paaltjes grijs schilderen is misschien een idee. Of het aantal paaltjes verminderen door de trams op het stationsplein door middel van batterijen van stroom te voorzien. Maar dat laatste kost geld: 30 tot 40 miljoen Euro, oftewel 100 Euro per Florentijn. Wie gaat dat betalen?

En dan te bedenken dat een eeuw geleden Florence doorkruist werd door tramlijnen die veel minder storend waren in het stadsbeeld dan de huidige, nieuwe lijnen. Ze zijn allemaal verwijderd in de 50er jaren van de vorige eeuw. Wie had toen kunnen voorzien dat de tramlijnen nu zo hard nodig zijn. Voorlopig is de discussie over de paaltjes nog niet ten einde.