De toeristen zijn lyrisch over de wijnluikjes, de inwoners van Florence minder. Dit vanwege de drukte op de stoepen voor hun huis. En de Florentijnse horeca houdt er al helemaal niet van vanwege de oneerlijke concurrentie. Maar wat zijn wijnluikjes eigenlijk?

Het zijn kleine luikjes aan de voor- of zijkant van de herenhuizen. Ze zijn vaak zo minuscuul dat je ze niet eens opmerkt. De adellijke families van Florence, zoals bijvoorbeeld de Antinori of de Frescobaldi, gebruikten deze luikjes om hun fiasco’s zelf geproduceerde wijn te verkopen aan de inwoners van de stad. Op die manier hoefden ze geen winkel te openen en dus ook geen belasting te betalen over hun waar.

Waarom zo’n klein luikje? Er zijn meerdere verklaringen voor. De eerste is dat het omslachtig was om de kolossale poort aan de voorkant te openen om een flesje wijn te verkopen. Een andere is dat de luikjes het gevaar op besmetting verkleinden bij de vele pestepidemieën die Florence teisterden.  De Florentijnse adellijken bedachten toen deze verkoopmethode als een soort voorloper van onze drive-in. De wijnluikjes waren een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar tijdens de recente Coronapandemie bleken ze weer van pas te komen. En dat is zo gebleven. Bij een aantal restaurantjes dat in het bezit is van een wijnluikje, kun je nu door zo’n luikje een glas wijn  kopen.  Bijvoorbeeld bij Belle Donne in de via delle Belle Donne,of bij Il Latini in de via Palchetti. Alleen moet je met je glas op straat staan. Maar dat mag de pret niet drukken. Integendeel.