Het is al maanden heel warm in Florence. Daarom staat uiteraard in alle winkels de airco aan. Gezien de grote problemen met de energie toevoer en de daaruit voorkomende kosten, heeft de gemeente Florence net als in Parijs een speciale verordening tegen energieverspilling uitgevaardigd. De winkeliers die de airco aan hebben, moeten de deur dichthouden. Op straffe van een boete van 25 tot 500 Euro. Daar zijn ze niet blij mee, want een gesloten deur is veel minder uitnodigend voor eventuele klanten.

Er zijn een paar uitzonderingen op deze regel. Zoals bijvoorbeeld de winkels in een koopcentrum, die niet direct een buitendeur hebben. En ook winkels die een koude luchtstroom precies op de deur gericht hebben, zodat de warme lucht buiten wordt gehouden. Daarom zie je geregeld agenten bij de ingang van een winkel over de drempel gaan, in een soort ‘twee stappen vooruit een stap achteruit’ beweging om te controleren of de koude luchtstroom de warme lucht van buiten afdoende tegenhoudt.

Deur open of dicht, de winkeliers doen op het moment goede zaken. Er zijn veel toeristen in Florence, met name Amerikanen en Europeanen, die de vinger niet op de knip houden. Jammer voor de Florentijnse winkeliers dat er nog geen Aziatische en Russische toeristen zijn, want die geven het meeste geld uit.