Alle steden in Toscane hebben hun eigen tradities. De Florentijnen hebben hun historische voetbalspel, het zg. calcio in costume. Hoewel voetbal? Het lijkt er in de verste verte niet op. Het is namelijk een combinatie van voetbal, rugby en worstelen.

De Romeinen hadden ook al een dergelijk spel. Het werd gespeeld in de legerkampen zodat de soldaten konden trainen in man op man gevechten. Want daar komt het op neer, op een vechtpartij.

Het is de bedoeling dat de spelers proberen de bal in het doel van de tegenstanders te krijgen. Daarbij nemen ze de bal onder de arm en proberen meters te maken richting doel. De tegenpartij probeert dat te verhinderen en daarbij zijn alle middelen geoorloofd. Het enige wat niet mag is een speler van achteren aanvallen of in het gezicht schoppen.

Het is vreselijk ruig en wild. Vaak raken spelers gewond en komen zelfs in het ziekenhuis terecht. De vier ploegen van elk 27 spelers vertegenwoordigen de vier wijken van het historische centrum, de roden, de witten, de groenen en de blauwen. Op 24 juni, de feestdag van de beschermheilige van Florence Johannes de Doper, is het zover, dan wordt de finale gespeeld op het plein voor de Santa Croce kerk.

Dit jaar gaat de finale tussen de groenen en de roden. Na 50 minuten spel, waarbij halfnaakte, getatoeeerde mannen worstelen om een bal, is bekend wie er dit jaar met de eer gaat strijken. En met de prijs: een kalf van het beroemde ras Chianina.