In de via dei Cerchi is aan de onderkant van een herenhuis een opening te zien, waarvan je niet meteen begrijpt waar die voor diende. Het heeft in ieder geval te maken met de alom bekende zuinigheid van de Florentijnen. Ze hebben in Florence een vreemde uitdrukking voor iemand die op de penning is. Ze zeggen namelijk dat zo iemand een kort armpje heeft, un braccio corto.

Er zijn twee verklaringen voor dit gezegde. In de eerste plaats dat de arm te kort is om bij de portemonnee te komen. De andere uitleg gaat terug in de tijd. In de Middeleeuwen namen de Florentijnse stoffenkooplieden de maat met hun arm. De lengtemaat in Florence heette dan ook een ‘arm’, een braccio, en was 58,32 cm lang. Om nu wat te sparen in de lengte, lieten de kooplieden geregeld een leerjongen, die uiteraard vanwege zijn leeftijd een kortere arm had, de maat nemen.

Dat leidde vaak tot onenigheid en ruzie. De stadsregering had daarom midden in de stad een metalen stang opgehangen, zodat verhitte kooplieden en hun klanten daar de juiste maat konden nemen. De metalen stang met de maat van de ‘braccio’ is inmiddels verdwenen, maar de plek waar hij zat, is nog te zien in de via dei Cerchi.