Wie een wandeling maakt door Florence, merkt dat de kwaliteit van de lucht zo slecht nog niet is. Dit jaar komt de stad Florence dan ook voor het eerst voor op de lijst van het CDP. Dat is een non-profit organisatie (Carbon Disclosure Project) die jaarlijks een lijst opstelt van de steden in de hele wereld die zich het meest inzetten voor het terugdringen van de gevolgen van de klimaatverandering, Dit jaar zijn er dat 88.

Welke maatregelen zijn er genomen? Florence heeft met name het wegtransport op benzine en diesel, dat zorgt voor 34% van de CO2 uitstoot, aangepakt. De stad ambieert de Italiaanse hoofdstad van het elektrische vervoer te worden. Er zijn 3 tramlijnen aangelegd in de afgelopen jaren. In het historische centrum rijden alleen kleine elektrische busjes en elektrische taxi’s. En er rijden nu al ongeveer 4.000 elektrische auto’s. Het gebruik van de fiets wordt aangemoedigd met de zg. mobikes, die je voor een prikje kunt huren.

Verder worden de oude lampen van de straatverlichting geleidelijk vervangen door Led lampen die veel minder stroom verbruiken. De komende 4 jaar zullen er 15.000 bomen geplant worden. Dankzij steun van de EU komt er een project waarbij 2 flats geheel gaan draaien op zonne-energie. En dat is allemaal nog maar het begin. Tot nu toe voldoen in Italie alleen Florence en Turijn aan de eisen van het CDP. Hopelijk zullen er meer steden volgen.