In elke Italiaanse stad staat wel een beeld van Giuseppe Garibaldi. Zo ook in Florence, bij de Lungarno Amerigo Vespucci. Waarom eigenlijk? Giuseppe Garibaldi is een nationale Italiaanse held die een fundamentele rol heeft gespeeld bij de eenwording van Italie in de 19e eeuw. Want het land Italie zoals we dat nu kennen, is pas ontstaan in 1861. Die periode van eenwording heet ‘Risorgimento’ in het Italiaans.

Giuseppe Garibaldi werd geboren in 1807 in de havenstad Nice, die toendertijd nog bij Italie hoorde. Hij werd zeevaarder en generaal. Zijn beroemdste onderneming is de landing in SiciliĆ« met 1000 strijders, ‘lo sbarco dei mille’ zoals de Italianen dat noemen. Hij bevrijdde het eiland van de overheersing door de Bourbons. Vervolgens trok hij noordwaarts door Calabrie en Basilicata naar de stad Napels, die hij eveneens bevrijdde. Zo ging het Zuiden deel uitmaken van het koninkrijk Italie, dat vanuit Piemonte met koning Vittorio Emanuele II tot stand gekomen was. Beroemd is de ontmoeting tussen Garibaldi en de Italiaanse koning in Teano, waarbij Garibaldi in de koning zijn meerdere erkende. Hij weigerde elke beloning voor zijn inspanningen en kocht van zijn spaargeld het eilandje Caprera, bij SardiniĆ«, waar hij in 1882 overleed.

Je kunt Garibaldi makkelijk herkennen aan zijn volle baard en dat typische ronde hoofddeksel. Op verschillende panden in Florence waar Garibaldi ooit verbleven heeft, zijn gedenkstenen opgehangen. Want zoals alle Italiaanse steden, is ook Florence heel trots op de nationale held van Italie die handelde uit pure liefde voor zijn vaderland.