De herfst is in Florence het seizoen van de markten. In het centrum maar ook in de buitenwijken worden talrijke markten georganiseerd. Die trekken veel bezoekers, toeristen maar ook Florentijnen. Florence heeft talrijke, schilderachtige pleinen die zich lenen voor dit soort evenementen. De setting is perfect.

Ieder eerste weekend van oktober is er de jaarlijkse keramiekmarkt op het plein voor de Santa Croce kerk. Vanuit heel Europa komen pottenbakkers naar Florence om te proberen hun waar aan de man te brengen. Halverwege deze maand is er de ‘Ars Manualis’  op het plein voor de Santa Maria Novella kerk. 18 handwerkers en ambachtslieden geven demonstraties van hun kunnen. En niet te vergeten de talrijke voedselmarkten waar herfstproducten worden verkocht zoals kastanjes, pompoenen en truffel.  Hier vind je ook de voor deze tijd van het jaar gebruikelijke lekkernijen, zoals bijvoorbeeld de castagnaccio. Dat is brood van kastanjemeel met pijnboompitten en krenten. En de Florentijnse ‘schiacciata d’uva’, een soort gebak dat wordt gemaakt van brooddeeg, druiven en suiker. Simpel maar erg lekker.

Het weer werkt mee dit jaar. De temperatuur is nog steeds aangenaam en de regen laat nog even op zich wachten. Daarbij worden de toeristenaantallen langzaam minder. De sfeervolle herfstmarkten van Florence komen zo extra goed tot hun recht.