Wie deze dagen over de Piazza della Signoria wandelt, stuit op een grappige scene. De hertog Cosimo I de’ Medici zit naast zijn paard. Er is een hijskraan aan te pas gekomen om de hertog van zijn paard te tillen. Hij zit nu op een houten constructie naast zijn paard en moet wachten tot maart volgend jaar eer hij weer terug mag.

De reden is dat het bronzen ruiterstandbeeld weer eens aan restauratie toe is. Het staat namelijk al eeuwenlang buiten. De metalen structuur in de benen van het paard, waar het hele beeld op rust, is gelukkig in goede staat bevonden. De huidige restauratie wordt met name uitgevoerd om het beeld te beschermen tegen oxidatie en corrosie. De laatste keer dat ruiter en paard gescheiden waren, was gedurende de tweede wereldoorlog. Toen is het beeld verplaatst om het te beschermen tegen bombardementen.

Het restaureren en onderhouden van de vele beelden op de Piazza della Signoria is een kostbare aangelegenheid. Het Florentijnse modehuis Salvatore Ferragamo heeft een miljoen Euro gedoneerd. Daarmee worden naast het ruiterstandbeeld van Cosimo ook de replica van de David van Michelangelo, de Judith en Holofernes van Donatello en de Hercules en Cacus van Baccio Bandinelli gerestaureerd. En dat terwijl hetzelfde modehuis ook al in 2016 1,5 miljoen Euro aan de stad heeft geschonken voor de restauratie van de Neptunusfontein, ook op de Piazza della Signoria. De gemeente Florence is altijd op zoek naar ondernemers die willen bijdragen aan het in stand houden van de enorme culturele erfenis van Florence.  Het modehuis Salvatore Ferragamo toont zich daarbij een genereuze en trouwe bondgenoot.