Geen voorbijganger in de via Cerretani in Florence merkt het stenen vrouwenhoofd op. Het hangt al eeuwen op de klokkentoren van de Santa Maria Maggiore en niemand weet eigenlijk wat de oorsprong van het beeld is. Dat geeft natuurlijk ruimte voor veel legendes. De meest hardnekkige legende is dat het hoofd Berta voorstelt. Ze was een groentehandelaar die in de Middeleeuwen een klok op de Santa Maria Maggiore had laten hangen. Die luidde ze ’s avonds op het moment dat de stadspoorten gingen sluiten. Zo konden de boeren, die haar leveranciers waren, de stad op tijd te verlaten. Uit dankbaarheid lieten die bij haar overlijden de stenen kop op de kerk hangen.

Een andere legende vertelt dat het geen vrouwen- maar een mannenhoofd is. En wel het hoofd van de pastoor van de Santa Maria Maggiore. Tijdens een processie van terdoodveroordeelden die langs zijn kerk liepen, had hij het gewaagd om een duivelskunstenaar te bespotten. Als een soort Medusa versteende die hem met één enkele blik. De laatste en minst waarschijnlijke legende is dat het hoofd Berta, de vrouw van Karel de Grote voorstelt.

Wie het nou echt is, zullen we nooit weten. Hoewel ze al heel oud is, en sinds een eeuw midden in de smog hangt, is ze bijzonder goed geconserveerd.