Het pension in Florence waar Rudolf Levy de laatste jaren van zijn leven doorbracht, bestaat nog steeds. Het ligt op het karakteristieke plein voor de Santo Spirito kerk en heet nu Palazzo Guadagni.

Rudolf Levy was een Joods-Duitse schilder die het hoogtepunt van zijn roem bereikte toen hij in Berlijn en Parijs werkte aan het begin van de 20ste  eeuw. Hij was een zogenaamde Duitse expressionist, met felle kleuren geeft hij expressie aan zijn werk. Hij was geliefd bij publiek en kunsthandelaren en vaak te zien op belangrijke tentoonstellingen. Het keerpunt in zijn leven begon toen in Duitsland in 1933 Hitler aan de macht kwam.

Hij verliet Duitsland vanwege het boycotten van Joden. Vanaf dat moment leefde hij als een balling. Hij zwierf rond van Majorca naar Nice, Rome en Dalmatië, maar als Jood had hij nergens de mogelijkheid om een rustig bestaan op te bouwen. Hij schilderde heel weinig, kon zijn werken niet meer tentoonstellen en werd arm en diep ongelukkig. Uit de portretten van medeballingen uit die periode spreekt melancholie en triestheid.

Op zijn laatste verblijfplaats, pension Bandini in Florence, vond hij weer een beetje rust. Tussen 1941 en 1943 maakte hij 50 schilderijen. Op straat schilderen mocht niet meer. Daarom kocht hij op de markt onder zijn pension bloemen, en maakte er composities van, om ze vervolgens te schilderen. Toen de Nazi’s in 1943 Florence bezetten, was het gedaan. Op de trap van het pension werd hij gearresteerd door 2 SS’ers en naar de Florentijnse stadsgevangenis de Murate gebracht. Uiteindelijk werd hij in Milaan op de trein gezet naar Auschwitz en waarschijnlijk meteen doorgestuurd naar de gaskamers vanwege zijn leeftijd.

Er is in Palazzo Pitti een prachtige tentoonstelling met 47 van zijn schilderijen. Er is ook de brief te zien die hij schreef vanuit de Murate aan de pensionhoudster. Daarin stelt hij ‘dat het voor wie in zijn leven nooit iemand kwaad heeft gedaan, moeilijk is om in de gevangenis te zitten’. Je komt met een brok in je keel naar buiten.

Palazzo Pitti,  Rudolf Levy,  tot eind april 2023.