Wie wel eens het Uffizi in Florence bezocht heeft, weet hoe enorm groot de collectie van het museum is. Er hangen 3000 schilderijen. En dan te bedenken dat er in de opslagruimtes van het Uffizi nog eens duizenden kunstwerken liggen die nooit tentoongesteld worden.

Eike Schmidt, de Duitse directeur van het museum, heeft het plan opgevat om dependances van het Uffizi te gaan openen. Niet dat het zijn idee is, want het plan is wel vaker geopperd door eerdere directeuren van het museum, maar hij zet wel vaart achter de uitvoering. ‘Uffizi diffuso’ heet het project in het Italiaans. Dat betekent in de praktijk dat het Uffizi wordt uitgebreid met 60 tot 100 filialen in heel Toscane. Met werken die nu nog opgeslagen zijn en die niemand ooit ziet.

Het thema van elk mini-Uffizi wordt speciaal aangepast aan de locaties. Vaak zijn dat historische gebouwen. In de Medici villa in Careggi (bij Florence) waar in de 15e eeuw de Humanisten uit de kring van Lorenzo de’ Medici bijeenkwamen, komen bijvoorbeeld werken te hangen met mythologische onderwerpen. De schitterende 16e eeuwse Villa dell’Ambrogiana in Montelupo, voorheen gevangenis en psychiatrisch ziekenhuis, dreigde een 5 sterren luxe hotel te worden. Schmidt hoopt er nu snel een museum van te maken, met hulp van Europese fondsen.

En zo komen er op veel plekken in Toscane kleinere musea die de moeite van het bezoeken waard zijn. Het is natuurlijk ook een poging om het massatoerisme te spreiden, dat zich nu met name in Florence concentreert. We zullen het zien, als de pandemie eindelijk voorbij is en het toerisme weer op gang komt.