Alles blinkt je tegemoet bij de pas geopende tentoonstelling van Jeff Koons in het Strozzi paleis in Florence. De Amerikaan Jeff Koons is een van de beroemdste kunstenaars van de afgelopen 40 jaar. Hij is met name bekend vanwege het gebruik van glanzend en reflecterend materiaal. De naam van de tentoonstelling is dan ook ‘Shine’, en verwijst naar het reflecterende licht van zijn kunstwerken. Maar ook naar uiterlijke schijn.

Ons oog wordt aangetrokken door glans en licht. Volgens Koons brengen zijn glimmende kunstvoorwerpen euforie teweeg, en een intense realiteitsbeleving. De omgeving waarin we ons bevinden wordt namelijk weerspiegeld in het glanzende metaal. Meteen bij het betreden van de binnenhof sta je oog in oog met de ‘Balloon Monkey’, 6 meter lang en 5 ton zwaar. Het is een enorme aap, gemaakt van ballonnen van glanzend roestvrij staal. Het beest geeft licht  en reflecteert de binnenhof.

Boven hebben we dezelfde ervaring met enkele van Koons bekendste kunstwerken: het hart, het konijn, de hond en de dolfiin met eronder potten en pannen. Want die worden ook gemaakt van roestvrij staal. De eerste 10 dagen heeft de tentoonstelling al 15.000 bezoekers aangetrokken. Het is zeker de moeite waard om te gaan kijken, al is het alleen om esthetische redenen: al die glimmende, euforische kunstwerken blijven op je netvlies gebrand staan. Tot 30 januari 2022 in het Strozzi paleis in Florence.