Dat Medici mannen niet bepaald knap waren, is een bekend feit. Kardinaal Leopoldo de’ Medici is daar een goed voorbeeld van. Maar schoonheid, bellezza in het Italiaans, was zijn grote passie.

Leopoldo de’ Medici leefde in de 17e eeuw en was de broer van de hertog van Florence. Hij had daarom veel geld tot zijn beschikking en kon zijn hele leven wijden aan het aanleggen van een kunstcollectie. Hij had een enorm netwerk van agenten en kooplieden in heel Europa, die hem tipten als er iets interessants op de markt te verkrijgen was.

Hij was erudiet, had een brede belangstelling en een verfijnde smaak. De zalen van zijn appartement in het Pitti paleis puilden uit van de kunstwerken. Hij kwam op het geniale idee om zelfportretten van schilders te gaan verzamelen. Die collectie hangt nog steeds in de beroemde gang van Vasari.

De Florentijnse musea hangen vol met kunstwerken afkomstig uit zijn privé collectie. Die omvatte o.a. schilderijen, beeldhouwwerken. munten, tekeningen, boeken, ivoren voorwerpen en etsen. Hij is niet zo bekend bij het grote publiek, maar dat is onterecht. Alle Medici waren kunstverzamelaars, maar kardinaal Leopoldo spande de kroon.