Wie kent ze niet, de oranje-grijze huurfietsjes die bekend staan als mobikes. Net als overal in de grote steden, zijn ze ook in Florence niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Voor een prikje kun je van de ene kant van de stad naar de andere fietsen.

De cijfers liegen er niet om: er circuleren 4.000 fietsen, 100.000 mensen zijn geregistreerd, er zijn 10.000 gebruikers per dag en er wordt per jaar 1,3 miljoen km gefietst met de mobikes in Florence. Daardoor gaat er 400 ton Co2 minder de lucht in.

Er zijn geen vaste parkeerplaatsen in de stad voor de mobikes. Je mag ze overal neerzetten. Ideaal voor de gebruikers. Maar de fietsen worden soms op onmogelijke plekken achtergelaten en zelfs in de rivier de Arno gegooid. Dat wildparkeren leidt tot overlast. Ondanks dat zijn de Italianen het volk in Europa met het meeste respect voor de mobikes: het percentage vandalisme is 0,25 % tegen bijvoorbeeld Duitsland 4%.

In Nederland zijn fietsers de meest bevoorrechte weggebruikers, in Italie worden ze als lastig ervaren omdat ze te langzaam zijn. Daarom is fietsen in Italie niet zonder risico. Dat er meer gefietst wordt in Florence is een hele positieve ontwikkeling. Nu de automobilisten nog opvoeden om wat meer geduld met fietsers te hebben…