Wie in deze tijd een wandeling maakt in de natuur net buiten Florence, zal zeker de bedrijvigheid in de olijfgaarden opmerken. Het is namelijk traditie dat vanaf eind oktober/begin november de olijven geplukt worden. Vaak gaat het plukken door tot in december.

Het is zaak om op het juiste moment beginnen. De olijven mogen niet te rijp zijn, anders is de kwaliteit van de olie niet goed. Wat opvalt is dat de olijven verschillende kleuren hebben. Ze zijn in eerste instantie groen, dan rijpen ze en worden ze roze-rood en tenslotte zwart.

 

Het plukken gaat als volgt in zijn werk: eerst worden de netten uitgelegd onder de bomen. Vervolgens worden de laaghangende takken ‘afgekamd’ met een getand werktuigje.

De ervaren plukkers klimmen met behulp van een ladder de boom in om de hoge takken af te kammen of af te zagen. De geplukte olijven worden in kisten gedaan en naar de olijvenperserij gebracht. Dit jaar wordt een uitstekend olijfoliejaar, zowel wat betreft de kwantiteit (60% meer dan in 2019) als ook de kwaliteit. Vorig jaar was er namelijk de olijfvlieg die de hele oogst om zeep hielp. Olijven plukken is een zware klus. Maar het is ook een geweldige ervaring om het hele proces van plukken tot persen mee te maken. Daarbij is er niets zo lekker als vers geperste olijfolie. In Toscane zijn ze er dol op.