Van alle italiaanse schoenontwerpers is Salvatore Ferragamo de bekendste. Zijn leven was een succesverhaal in de 20ste eeuw. Hij was afkomstig uit Avellino in de buurt van Napels, en was de elfde van 14 kinderen. Omdat zijn ouders geen geld hadden om schoenen te kopen voor de eerste heilige Communie van zijn zusje, maakte hij een paar witte schoentjes voor haar. In 1914 vertrok hij op 16-jarige leeftijd naar zijn broer in Californie. Zijn carriere als schoenontwerper nam meteen een hoge vlucht. Hij kwam terecht in Hollywood en begon met het ontwerpen van schoenen voor  Hollywoodsterren.

Uiteraard na een gedegen studie van de anatomie van de voet, want behalve mooi moesten de schoenen natuurlijk ook comfortabel zijn. Hij werd de geliefde schoenontwerper van vele filmsterren en operazangers. Greta Garbo,  Rita Hayworth, Sofia Loren, en de operazanger Rodolfo Valentino hoorden tot zijn vaste klanten

 

 

 

 

 

 

 

Eenmaal terug in Italie ging hij niet naar Napels, maar koos hij Florence uit om zijn mode imperium te vestigen. De reden was dat Florence de beste leerbewerkers van Italie kon leveren. Hij kocht het prachtige Middeleeuwse Palazzo Spini midden in het centrum van Florence. Na zijn dood namen kinderen en kleinkinderen de zaak over. Behalve schoenen, worden er ook tassen en kleding verkocht.

In 2018 heeft het bedrijf flink verlies geleden. Maar van verkopen is geen sprake. Het is een echt Italiaans merk gebleven, symbool van het luxueuze Made in Italy. Met zetel in Florence, compleet met schoenenmuseum.