Eindelijk is het zover. In het Strozzi paleis in Florence is t/m 31 juli 2022 een prachtige collectie werken te zien van de Renaissance beeldhouwer Donatello. Wie denkt aan een Florentijnse beeldhouwer, komt meteen uit bij Michelangelo. Toch  is Donatello minstens zo belangrijk als Michelangelo. Hij heeft namelijk in de 15e eeuw, samen met de architect Brunelleschi en de schilder Masaccio de fundamenten gelegd voor de Renaissance.

De Klassieke Oudheid was zijn grote inspiratiebron. In Rome, waar hij met zijn vriend Brunelleschi regelmatig naar toe reisde, raakte hij onder de indruk van het rauwe realisme van de Romeinse borstbeelden. En dat zie je bijvoorbeeld terug in zijn profeten, die vroeger op de klokkentoren stonden, en nu in het Dom museum. Zijn belangrijkste opdrachtgever en tevens grootste vriend was de rijke bankier Cosimo de’ Medici. Ze liggen vlak bij elkaar begraven in de crypte van de San Lorenzo kerk, naar Donatello’s laatste wens. Kenmerkend voor Donatello is, dat hij kunstwerken maakte van allerlei materialen: marmer, brons, terracotta, stucwerk en gips. Vele beelden van Maria met Jezus zijn er te zien, maar ook bronzen putto’s, kruisbeelden en reliëfs van terracotta. De Maria beelden zijn het meest ontroerend.

Er zijn 130 werken tentoongesteld afkomstig uit 60 instituten en musea in de hele wereld. Het was niet makkelijk om al die werken bij elkaar te krijgen. Daarom is dit een unieke gelegenheid om Donatello’s werk en zijn invloed op andere kunstenaars te leren kennen. Ook Michelangelo is door Donatello geïnspireerd.