Dat waren nog eens tijden, denken we nu bij het zien van deze foto. We zijn de laatste maanden gewend geraakt aan filmpjes van Florence, waarin de stad er verlaten bij ligt. Lege pleinen en straten, gesloten musea, de Ponte Vecchio zonder mensen. Het is dan ook een tijdje geleden dat ik deze foto van een afgeladen Piazza della Signoria heb gemaakt.

Normaal gesproken zucht en steunt Florence onder overtourism, net als vele andere steden in Europa. Maar na een paar maanden lockdown, missen we de hordes toeristen en het leven dat dat met zich meebrengt. En dan is er natuurlijk ook de economische kant van de zaak. Nu blijkt maar weer hoezeer de stad afhankelijk is van de inkomsten van het toerisme. De gemeente Florence riskeert een faillissement als deze situatie langer dan vier maanden aanhoudt.

De Dom is vanaf vandaag 4 mei weer geopend. De eerste stap richting normaliteit is gezet. Hopelijk laat de nieuwe start van het toerisme niet meer lang op zich wachten. In Florence popelen we met zijn allen om weer aan het werk te gaan.