Ieder half jaar wordt er in het Strozzi paleis in Florence een tentoonstelling georganiseerd. In februari begon ARIA van de Argentijnse kunstenaar Tomas Saraceno. Helaas werd die al snel gesloten wegens het Coronavirus. Nu is er nog tijd tot 1 november om de tentoonstelling te bekijken.

 Het thema is heel actueel. De mens zal in actie moeten komen om de vernietiging van onze planeet tegen te gaan. Tomas Saraceno is een kunstenaar, maar hij houdt zich ook bezig met sociale en natuur-wetenschappen. Het Strozzi paleis, waar de tentoonstelling plaatsvindt, is een van de belangrijkste Renaissance paleizen in Florence. Saraceno gaat dan ook uit van de Renaissance, waarin de mens het centrum van de wereld werd. Gezien de huidige dramatische situatie van de planeet, propageert hij een wereld waarin de mens een stap terug doet en op een harmonische manier deel gaat uitmaken van het universum

Aria, lucht is de titel van de tentoonstelling. Saraceno stelt zich een wereld voor zonder fossiele brandstoffen waar de lucht zuiver is. Lichte en donkere ruimtes wisselen elkaar af. In de donkere ruimtes worden de bezoekers geconfronteerd met felverlichte vetrinekasten met spinnewebben. De spinnewebben zijn een metafoor van alle banden die er bestaan in de natuur. Ze geven aan dat alles met elkaar verbonden is: de mensen, de dieren, de planten, de lucht en het water.

Het meest gefotografeerde kunstwerk hangt in de binnenhof: drie reusachtige metalen bollen waarin de zuilengalerij van het Strozzi paleis prachtig weerspiegeld wordt. Het heet Thermodynamic Constellation. De mens kan alleen overleven als hij een nieuwe harmonie en een nieuw evenwicht vindt.