Het was een vreemde gewaarwording voor de nietsvermoedende bezoekers van het Pitti paleis. Temidden van de vele prachtige schilderijen hing in de Sala dei Putti een A4-tje met een zwart wit kopie van de Vaas met Bloemen van Jan van Huysum. ‘Gestolen door de Nazi’s’ stond eronder geschreven.

Jan van Huysum was aan het begin van de 18e eeuw de beroemdste en best betaalde stillevenschilder van Nederland. Daarom mocht zijn werk niet ontbreken in het Pitti paleis in Florence, waar zich de grootste collectie stillevens ter wereld bevindt. De groothertog Leopold II van Toscane kocht in 1824 dit schilderij. Vervolgens werd het in de tweede wereldoorlog gestolen door een Duitse kaporaal die het als geschenk naar zijn vrouw in Duitsland stuurde.

In 1991 probeerden de Duitse eigenaars het terug te verkopen aan de Italiaanse staat, waarbij ze dreigden met vernietiging van het schilderij als er geen losgeld zou worden betaald.

De directeur van het Pitti paleis, zelf een Duitser, was de man die er werk van maakte en bij wijze van protest het A4-tje in het museum ophing. Door tussenkomst van verschillende ministeries is het schilderij uiteindelijk teruggegeven aan het Pitti paleis, tijdens een plechtige ceremonie in aanwezigheid van de trotse Duitse directeur. In de hoop dat dit het eerste is van vele onrechtmatig meegenomen schilderijen, dat weer is teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar.