Bij al het moois dat er in Florence te zien is, schiet een bezoekje aan de Synagoge er vaak bij in. Toch is dat jammer. Het is een oase van rust, echt ‘off the beaten track’ zoals de Amerikanen zeggen, en het is een bijzonder indrukwekkend gebouw.

De Joden hebben ook in Florence een lange en moeilijke geschiedenis. Meteen na binnenkomst word je in de tuin geconfronteerd met een gedenksteen met daarop de namen van 248 Florentijnse Joden die door de Nazi’s zijn gedeporteerd en omgebracht.

Nadat in de 19e eeuw de oude Synagoge was vernietigd, samen met het ghetto, besloot de Joodse gemeenschap om een nieuwe te bouwen net buiten het centrum, in de wijk Santa Croce. De eerste steen voor het nieuwe gebouw is vanuit Jeruzalem naar Florence gebracht..

De Synagoge is ontworpen door Italiaanse architecten in een eclectische stijl, en is dan ook een mengeling van Moorse, Spaanse en Arabische elementen. De karakteristieke groene koperen koepel steekt uit boven de skyline van Florence.

Het interieur is schitterend met zijn mozaieken en geometrische decoraties in warme kleuren. Religieuze, menselijke en dierlijke figuren mogen niet worden afgebeeld.

 

Een goede aanvulling is het Joodse museum op de eerste verdieping. De geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Florence wordt belicht en je krijgt duidelijke uitleg over de rituelen en de tradities van het Joodse volk. 

Een mooie afsluiter van het bezoek aan de Synagoge is een etentje in het Joodse restaurantje Ruth’s direct naast het museum.